2010. december 12., vasárnap

Gazdag almatorta

Minden évben eljön az almáspite meg az almásmorzsás szezonja de idén valami izgalmasabbra vágytam. Találtam egy érdekes receptet, megcsináltam, aztán vagy 5 hétvégén zsinórban állandóan csak ezt sütöttem. Az eredeti receptet jol átírtam de az alapötlet megmaradt. Folyékony tészta megy a tortaforma aljára és erre 2 rétegben jön a szeletelt alma és a szárított gyümölcsök mindig befedve tésztával. Egyrészt marha jól néz ki másrészt meg annyira finom, hogy seperc alatt elfogy...




Hozzávalók:

100 gr vaj
3 tojás
100 gr barnacukor (a sötét ragadós nem a  sima barna)
100 gr fehér cukor
1 dl tej
150 gr teljes kiörlésű liszt
2 kávéskanál sütőpor

fél kiló kemény zöldalma hámozva, magtalanitva vastagra szelve (karika, nem cikk), megfürdetve citromlében (célszerű ezzel kezdeni)

Ízesítéshez:
1-2-3 kanál amaretto likőr
1 vaniliarúd belseje ha nincs akkor vaniliáscukorral helyettesíthetjük a cukor egy részét vagy vaniliaaromát tehetünk bele
egy citrom és egy narancs reszelt héja
100 gr aszalt barack aprítva
100 gr aszalt füge aprítva
1 evőkanál friss gyömbér apróra vágva
1 evőkanál fűszerkeverék a következő fűszerekből ízlés szerint: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom.

Veszem a tortaformám, kivajazom, kilisztezem majd begyújtom a sütőt 180 fokra. Veszek egy mély falú edényt és összekeverem benne a cukrot a vajjal. Hozzáadom a tojást, tejet, és az összes hozzávalót az ízesítőkből kivéve a fügét és a barackot. Ne kevergessük sokáig csak ameddig éppen muszáj. Hozzáadom a sütőporos lisztet, gyorsan összekeverem és a tészta 1/3át beleöntöm a formámba. Rárakok 5-6 almakarikát megszórom a füge és barack felével. Jön még egy harmad tészta, erre megint 5-6 szelet alma majd a füge és barack maradék fele. Erre megint tészta jön és a maradék 5-6 almakarikával fejezzük be a sort. A tetejére morzsolhatunk barnacukrot. Célszerű a formát rázogatni menet közben, hogy szépen ülepedjen a tészta. Kb másfél óra kell neki a sütőben de nézzünk rá hamarabb, ez változhat sütőtől és formától függően. Fagyival vagy mascarponéval jó tálalni még melegen de hidegen is nagyon finom.


1 megjegyzés:

  1. Karácsonykor édesanyám megcsinálta. Másnaptól kezdve ilyet kellett csinálnia minden hétvégén, édesapám kérésére. Nagy kedvencük lett, és szerintem sosem gondolták volna, hogy kardamomt és gingert fognak enni süteményben :)

    VálaszTörlés