Minden évben eljön az almáspite meg az almásmorzsás szezonja de idén valami izgalmasabbra vágytam. Találtam egy érdekes receptet, megcsináltam, aztán vagy 5 hétvégén zsinórban állandóan csak ezt sütöttem. Az eredeti receptet jol átírtam de az alapötlet megmaradt. Folyékony tészta megy a tortaforma aljára és erre 2 rétegben jön a szeletelt alma és a szárított gyümölcsök mindig befedve tésztával. Egyrészt marha jól néz ki másrészt meg annyira finom, hogy seperc alatt elfogy...
Hozzávalók:
100 gr vaj
3 tojás
100 gr barnacukor (a sötét ragadós nem a sima barna)
100 gr fehér cukor
1 dl tej
150 gr teljes kiörlésű liszt
2 kávéskanál sütőpor
fél kiló kemény zöldalma hámozva, magtalanitva vastagra szelve (karika, nem cikk), megfürdetve citromlében (célszerű ezzel kezdeni)
Ízesítéshez:
1-2-3 kanál amaretto likőr
1 vaniliarúd belseje ha nincs akkor vaniliáscukorral helyettesíthetjük a cukor egy részét vagy vaniliaaromát tehetünk bele
egy citrom és egy narancs reszelt héja
100 gr aszalt barack aprítva
100 gr aszalt füge aprítva
1 evőkanál friss gyömbér apróra vágva
3 tojás
100 gr barnacukor (a sötét ragadós nem a sima barna)
100 gr fehér cukor
1 dl tej
150 gr teljes kiörlésű liszt
2 kávéskanál sütőpor
fél kiló kemény zöldalma hámozva, magtalanitva vastagra szelve (karika, nem cikk), megfürdetve citromlében (célszerű ezzel kezdeni)
Ízesítéshez:
1-2-3 kanál amaretto likőr
1 vaniliarúd belseje ha nincs akkor vaniliáscukorral helyettesíthetjük a cukor egy részét vagy vaniliaaromát tehetünk bele
egy citrom és egy narancs reszelt héja
100 gr aszalt barack aprítva
100 gr aszalt füge aprítva
1 evőkanál friss gyömbér apróra vágva
1 evőkanál fűszerkeverék a következő fűszerekből ízlés szerint: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom.
Veszem a tortaformám, kivajazom, kilisztezem majd begyújtom a sütőt 180 fokra. Veszek egy mély falú edényt és összekeverem benne a cukrot a vajjal. Hozzáadom a tojást, tejet, és az összes hozzávalót az ízesítőkből kivéve a fügét és a barackot. Ne kevergessük sokáig csak ameddig éppen muszáj. Hozzáadom a sütőporos lisztet, gyorsan összekeverem és a tészta 1/3át beleöntöm a formámba. Rárakok 5-6 almakarikát megszórom a füge és barack felével. Jön még egy harmad tészta, erre megint 5-6 szelet alma majd a füge és barack maradék fele. Erre megint tészta jön és a maradék 5-6 almakarikával fejezzük be a sort. A tetejére morzsolhatunk barnacukrot. Célszerű a formát rázogatni menet közben, hogy szépen ülepedjen a tészta. Kb másfél óra kell neki a sütőben de nézzünk rá hamarabb, ez változhat sütőtől és formától függően. Fagyival vagy mascarponéval jó tálalni még melegen de hidegen is nagyon finom.
Veszem a tortaformám, kivajazom, kilisztezem majd begyújtom a sütőt 180 fokra. Veszek egy mély falú edényt és összekeverem benne a cukrot a vajjal. Hozzáadom a tojást, tejet, és az összes hozzávalót az ízesítőkből kivéve a fügét és a barackot. Ne kevergessük sokáig csak ameddig éppen muszáj. Hozzáadom a sütőporos lisztet, gyorsan összekeverem és a tészta 1/3át beleöntöm a formámba. Rárakok 5-6 almakarikát megszórom a füge és barack felével. Jön még egy harmad tészta, erre megint 5-6 szelet alma majd a füge és barack maradék fele. Erre megint tészta jön és a maradék 5-6 almakarikával fejezzük be a sort. A tetejére morzsolhatunk barnacukrot. Célszerű a formát rázogatni menet közben, hogy szépen ülepedjen a tészta. Kb másfél óra kell neki a sütőben de nézzünk rá hamarabb, ez változhat sütőtől és formától függően. Fagyival vagy mascarponéval jó tálalni még melegen de hidegen is nagyon finom.
Karácsonykor édesanyám megcsinálta. Másnaptól kezdve ilyet kellett csinálnia minden hétvégén, édesapám kérésére. Nagy kedvencük lett, és szerintem sosem gondolták volna, hogy kardamomt és gingert fognak enni süteményben :)
VálaszTörlés