2010. december 12., vasárnap

Flammkuchen - Tarte flambée - Pizza bianca - Majdnem töki pompos

Én az első 3 nevén ismertem ezt, és miután tesóm felvilágosított hogy ez otthon töki pompos néven fut, korrigáltam a bejegyzést. (2. korrekció: a Töki pompos élesztős (és krumplis) kelt tésztából készül). Tübingenben ettem először a karácsonyi vásáron, majd innentől kezdve mindig amikor pubban mulattunk. A tészta több variációban is létezik, van közte élesztővel készülő, vízzel vagy tejjel és van enélkül. Nekem a leheletvékony ropogós élesztő nélküli variáció a kedvencem. A tradicionális feltét tejfölalapú, szalonnával és hagymával, nekem pontosan ez hiányzik amikor flammkuchent sütök, nem törekedek sajtos, paradicsomos pizzaszerű végeredményre.

Hozzávalók:

Liszt, só, víz. Felesleges arányokat írni, annyit készítünk amennyit enni akarunk :-) A tésztának keménynek kell lennie annyira hogy nehéz legyen elnyújtani. Én be szoktam dobni a tésztagépembe és párszor áttekerem rajta így szép egyenletes lesz. Az alapot simaliszttel készítem de a tekeréshez, gyúráshoz már teljes kiörlésűt használok, így szebb lesz.

A tetejére fokhagymával összekevert tejfölt kenek (itt görög joghurtot) majd rászórom az apróra vágott bacon szalonnát, lila hagymát és zöld paprikát. A legjobb ha van otthon egy kis fehérszalonna amit apróra vágva kisütünk a zsírjában és ezt használjuk felesben a bacon szalonnával együtt. Maximumra tekerem a sütőt és kb 10-15 percet sütöm tésztavastagságtól illetve feltétektől függően. Ha puccosan akarom tálalni akkor szórok még rá friss zöldhagymát vagy petrezselymet is. Ez itt nem puccos variáció hanem csak egy gyors csütörtök esti villámvacsora!

8 megjegyzés:

  1. Nálunk pedig Tökipomposnak hívják :)
    De az csak megközelíti ezt, messze nincs ilyen jó kép róla sehol az országban...és a hagymát paprikát is lehagyják róla.

    VálaszTörlés
  2. Ez komoly?? Hol van az a nálunk??

    VálaszTörlés
  3. Magyarországon :) most jelenleg a Vörösmarty téren kígyózó sor van a Tökipompos előtt minden este.

    VálaszTörlés
  4. Hogy mikről le nem maradok... Muszaj lesz elvinned kipróbálni ha jövök haza :-) Korrigáltam a bejegyzést :-)

    VálaszTörlés
  5. Béla:

    sőt, van pékség is, ahol lehet venni:) mondjuk reggelire durva,hagymaaaaaaaaa, dehát sajnálom a kollégáimat:) l..rom:)

    ja, most minden karácsonyi vásárban tolják:)

    VálaszTörlés
  6. Hagymát fokhagymával... csak így érdemes!

    VálaszTörlés
  7. a töki pompos kelt tésztából készül

    VálaszTörlés